kuuntele tunnettasi nainen
Virrassa

Kuuntele tunnettasi – sisälläsi tiedät, mitä tarvitset

Kun joku neuvoo, että kuuntele tunnettasi, hän on usein oikeassa, muttei todellakaan aina. Tunteilla on kuitenkin niin iso merkitys päätöksenteolle ja onnellisuudelle, että haluan puhua niistä tänään.

Joskus järkivalinnoilla on paikkansa. Tiedät, mitä tarvitset ja menet sitä kohti, tuntui se välillä miltä tahansa. Näin on usein opiskelussa, työssä ja kaikessa kehityksessä. Lopussa kiitos seisoo.

Et todellakaan palaa miettimään, että harmi kun en sortunut laiskotteluun (tai herkutteluun, shoppailuun ja mitä näitä nyt on) joita kovasti tunteesi kertoi kaipaavansa, vaan olet erityisen kiitollinen, että teit sen minkä aioitkin. Pääsit maaliin. (Tai jos et, olet todennäköisesti harmistunut ja takaisin lähtöviivalla.)

Silti elämä ei ole ainostaan edistystä. Se vain on. Se vain virtaa, ja usein tuo virtaus on varsin polveileva ja kumpuileva. Tässä kohtaa mieleeni tulee esimerkkinä anteeksiannon prosessi, jota ei oikein mitenkään voi pakottaa valmiiksi. Asioita voi tarkastella, joka on jo työtä itsessään – varsin tarvittavaa sellaista. Mutta sitä, milloin asiat loksahtavat kohdilleen ja jokin tuntuu vapautuvan taivaan tuuliin, sitä ei itse voi päättää. Ainakaan kokemukseni mukaan. Elämän on annettava kumpuilla ja hieman poukkoillakin. Järjellä on paikkansa, mutta tunteella asiansa.

Järki on apunamme, työkalu päätöksenteossa maailmassa, jossa runsas määrä tekijöitä on samaan aikaan totta. Tunne ei kuitenkaan ole turha. Tunnetusti tunne myös vaihtelee, mutta silloin jos se päätöksenteon jälkeen lukuisia kertoja nousee vahvana ja eriävänä, kenties päätös oli väärä. Vain sinä voit sen tietää.

kuuntele tunnettasi nuori nainen

Kuuntele tunnettasi – kunhan se on terve

Yksi indikaattori, mistä voisi päätellä, onko tunnetta hyvä kuunnella, on se, vahingoittaako sen kuuntelu sinua itseäsi tai muita. Jos haluat aina vain palata huonoon suhteeseen, tunne kumpuaa jostakin traumasta ja sen viesti olisi hyvä tuoda päivänvaloon sen sijaan, että siihen vastataan kerta toisensa jälkeen.

Mutta jos tunne on “terveellinen”, se saattaa silti hukkua sekä järjen että toisten tunteiden alle. Kun häivähtävä tunne, jota ei ole kuunneltu, toistuu, sillä on sinulle asiaa. Jos kuitenkin jätät sen sivuun, se hyvin todennäköisesti menee ohitse, painuu unholaan, eikä siinä ole mitään pahaa. Emme elä oikeiden ja väärien valintojen maailmassa, vaan tuhansien mahdollisuuksien. On ratkaisu a, b tai c, emmekä voi aina saada kaikkia niitä yhtä aikaa. (Hienoa toki silti olisi, että tiedostaisimme tunteemme ja mahdollisuutemme emmekä sivuuttaisi niitä sokeasti.)

Herkkyys ja tunteet

On ihanaa olla herkkä ja tunteva ihminen, joka todellisuudessa olen aina ollut, mutta joskus kovastikin sitä kiertävä ja väistävä. On ihanaa olla yhteydessä sisäiseen ääneeni, tai niihin moniin ääniin, joita sisälläni kaikuu. Joskus ajaudun tilanteisiin, joissa järki ja tunteet kilpailevat keskenään ja pystyn silloin toimimaan järkevästi, kun näen, että se on paras ratkaisu.

Ja kuitenkaan se ei välttämättä ole kaikista paras ratkaisu. The ratkaisu, tiedäthän. Se, jota ei näennäisesti ole olemassa, mutta jonka kuuntelemalla vielä kerran tunnettani saattaisin sittenkin keksiä. Mikäli olisin sille valmis. Toisinaan tuskan kohtaaminen avaa nimittäin uusia ovia.

Joskus uusi ratkaisu syntyy arvomaailman muutoksesta. Ns. järjelliset tekijät muuttuvat. Ajatellaan, että pinnan alla tunnet kovasti halua loitontua jostain ihmisestä, muttet voi, koska hän on sinulle läheinen ihminen. Järki puhuu jaksamisen ja kestämisen puolesta. Olethan “hyvä ihminen” ja niin edelleen. Mutta jos opiskelet itsetuntemusta ja hyvinvointia, järkesi voi muuttua – saatatkin kokea, että kaikkein järkevintä on tavoitella omaa hyvinvointiasi. Ja tadaa, yhtäkkiä järki ja tunteet kohtaavat!

kuuntele tunnettasi tanssiva tyttö

Jatkuva liike

Ideaalimaailmassa järki ja tunteet kohtaavat mahdollisimman monessa asiassa. Elämme kuitenkin jatkuvassa sisäisessä muutoksessa, joten realistisempaa on jatkuva balanssia hakeva liike kuin mikään pysyvä tila. Tuosta balanssia hakevasta liikkeestä voi kuitenkin tulla luonnollinen asia, kuin mantra tai tanssi, joka käy päivä päivältä yhä helpommaksi ja luontevammaksi. Sen ei siis tarvitse koskaan päättyä, sillä se ei ole enää raskasta. Päin vastoin, kun tiedämme saavamme palkinnoksi aina hitusen enemmän hyvinvointia, motivoidumme pysymään avoimina sisäisille tunteillemme. Annamme itsellemme luvan hyvinvointiin kuulemalla omat tarpeemme ja vastaamalla niihin. Annamme itsellemme luvan muuttua virrassa.

Sillä tiedämme, mitä on olla jumissa. Ja tiedämme, mitä on olla vapaa. Tiedämme myös, että vain totuudella ja rakkaudella on merkitystä.

Emmekä yritä enää tulla valmiiksi, vaan opimme nauttimaan hetkestä ja tekemään siitä hyvän.

Kuuntele tunnettasi. Päätitpä mitä vain, kuule sydämesi kaipuu. Keskustele sen kanssa, kunnes löydätte yhteisen, paremman ja uuden sävelen.

tunteet

Julkaisen facebookissa uusimmat blogitekstini, tervetuloa seuraamaan!

Energiahoito ja katselmus

Saatat myös pitää...