pinnallisuus - naisen kasvot katsovat kohti
Yleinen

Pinnallisuus on OK – Osaatko erottaa hyvän ja satuttavan pinnallisuuden?

Pinnallisuus on OK. Eikä vain OK – se voi olla ihanaa!

Olen kuitenkin joskus elänyt todella pinnallisessa maailmassa pinnallisten ajatusmallien keskellä kärsien siitä suunnattomasti. Sitähän tämä näkyvä maailma on: pintaa, kuorta, fysiikkaa. Mutta olemme paljon muutakin, niin paljon muuta. Pinnallisuus on satuttavaa silloin, kun ihmisen arvo – tavalla tai toisella – liitetään hänen näkyviin osiinsa eikä näkymättömälle anneta arvoa.

Täydellisen epätäydellinen

Kukaan ei ole fysiikaltaan virheetön ja oikeastaan se on huojentavaa. Olemme persoonallisia, täydellisiä epätäydellisinä. Emme kuitenkaan ole pelkkää pintaa ja samastuminen pelkkään kehoon on kestämätöntä onnellisuuden kannalta.

Keho on mitä on – sinä olet sen asukas. Et ole kehosi vaan se taianomainen matkustaja, joka kehoasi ohjaa ja asuttaa. Sinun arvoasi ei voi nostaa eikä laskea se, miltä aluksesi näyttää ulospäin. Tai ei ainakaan pitäisi voida – todellisuus on joskus periaatetta haastavampaa…

Toki keho vaikuttaa itsetuntoon, ymmärrettävästi. Mutta aito hyvä itsetunto ei koskaan perustu pelkälle keholle, vaan sille, mitä todellisuudessa olemme, sisimmässämme. Hyvä itsetunto perustuu itsen hyväksymiselle, ei itsekriittisyydelle (jonka tuloksena voi joskus olla oikein laittamalla laitettu keho).

pinnallisuus

Satuttava vs. hyvä pinnallisuus

Satuttavan pinnallisuuden ajatuksia: Näytänpä rumalta, tuokin kohta on ongelmallinen. Kehtaan tulla nähdyksi vain filtterien/meikkien kanssa. Jos laihdun, olen ok. Jos muokkaan kehoani, voin saada kumppanin. Vasta jos näyttäisin tietyltä, voisin käyttää lyhyttä hametta, bikineitä tms. (tai näyttäytyä kumppanilleni alasti!)

Hyvän pinnallisuuden ajatuksia: Ihanaa että saan nauttia kauneudesta ja estetiikasta myös itseni kautta, iloitsenhan siitä kaikessa muussakin. Ihanaa että saan leikitellä väreillä/tyyleillä ja ilmaista itseäni sitä kautta, kepeästi ja vähän leikkisästikin. Ihanaa että saan ilmaista feminiinisyyttäni juuri minulle sopivalla tavalla. En tuijota ongelmakohtiin vaan hyväksyn ja unohdan ne. Vaikka olisin 90-vuotias, saan silti nauttia kauneudesta juuri kuten itse haluan.

Satuttava pinnallisuus vertailee muihin (usein tiedostamattaan) – Hyvä pinnallisuus ei vertaa vaan loistaa.

Satuttava pinnallisuus pyrkii saamaan rakkautta ulkopuolelta – Hyvä pinnallisuus kumpuaa rakkaudesta joka itsessä jo on.

Satuttava pinnallisuus ei koskaan ole tyytyväinen – Hyvä pinnallisuus pulppuaa aika ajoin myhäilevän euforista tunnetta – tyytyväisyyttä.

Satuttava pinnallisuus katsoo puutteisiin – Hyvä pinnallisuus on onnekas siitä mitä on.

Pinnallisuus, nainen vedessä vaatteet päällä

Parantava pinnallisuus

Olemme tottuneet ajatukseen, että itsen rakastaminen vaatii irtipäästämistä pinnallisuudesta. Todellisuudessa pinnallisuus on kuitenkin neutraali asia. Luovuttava on vain sen siitä osasta, joka on ollut satuttava. Itseään voi siis rakastaa täysin ja haluta silti näyttää hyvältä. Nuo asiat eivät vain saa olla liian nivoutuneita toisiinsa. Se on vähän sama kuin haluta menestyä jossain lajissa ja rakastaa itseä kaiken taustalla menestyksestä riippumatta. Menestys saa olla kivaa plussaa, mutta se ei saa määrittää sitä, kuinka arvokas olet.

Helposti ajattelemme, että kun rakastamme itseä, emme enää voi olla millään lailla pinnallisia, mutta se ei ole totta. Kun aito itsen rakastaminen löytyy, aivan uusi suhde pinnallisuuteen voi ilmaantua rinnalle. Parantava, eheyttävä, nautinnollinen.

On täysin ok haluta olla hyvännäköinen vaikka tuntisikin miten paljon muuta sitä on. Olipa sitten professori, presidentti, äiti tai mitä tahansa muuta, on täysin luonnollista haluta lisäksi näyttää hyvältä, sillä se nyt vain ilahduttaa. Ei henkeen ja vereen, mutta iloksi. Pisteeksi i:n päälle.

On myös yhtä ok olla keskittymättä ulkonäköön. Aikansa kutakin jne. Tärkeää on kuitenkin olla tuomitsematta pinnallisuutta – kyseessä on lopulta vain luonnollinen osa ihmiselämää. Parhaimmillaan sopiva pinnallisuus voi tarjota lukemattomille ihmisille hemmottelua ja nautintoa, olla osa itsen rakastamisen harjoittamista ja rituaalia ja nostattaa ihania fiiliksiä. Se, että pinnallisuus voi myös olla satuttavaa ja vääristynyttä, ei tätä kumoa.

Vapaus valita

Koin tämän asian tärkeäksi tuoda esiin, sillä henkiseen kasvuun kuuluu usein jonkinlainen pinnallisuudesta luopuminen. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä – olemme ihmisiä ja saamme nauttia ihmisyyden asioista kunhan ymmärrämme kaiken tietoisemmin ja osaamme nähdä itsemme laatikon ulkopuolelta.

Silloin meitä ei ohjaa enää trauma tai pakko, vaan vapaus. Ja FLOW 🌊❤️

Joko seuraat minua Facebookissa / Instagramissa?